Pikkutilan elämää

Tipuja siellä tipuja täällä

Tiistai 23.6.2015 klo 13:10

Tipuja alkaa poksua joka pesästä. Faverollet, sussexit ja orpingtonit päättivät aloittaa haudonnan kaikki samaan aikaan. Vain silkit ovat tyytyneet munimaan, mutta eiköhän haudontahulluus vielä iske niillekin.

Vapaana viilettävä Isomyy on ollut kadoksissa jo tovin, jos se on yhtään sukuunsa tullut niin kohta puoleen se kävelyttää pihaan lauman tipuja. Äitinsä Pikkumyy katosi joka kesä ja hetki sen jälkeen, kun olimme varmoja sen kadonneen lopullisesti, se tuli pihaan ja perässä viipotti lauma tipuja. Se ei masentunut, vaikka omat munan aihiot olivat loppuneet aikaa sitten, pienenä ja kiukkuisena se ryöväsi pesän ankalta ja hautoi itselleen ankkavauvoja. Järkytys oli suuri, kun lapset lutrasi vedellä eivätkä uskoneet kehoitusta tulla pois sieltä vedestä. Hautoi se meille myös kalkkunanmunia, lapset olivat hetkessä isompia kuin äitinsä. Yritys saada poikaset mahan alle päätyi siihen, että Myy oli poikasten päällä eikä suinkaan poikaset sen alla. Kohta näemme onko Isomyy perinyt samat kommervenkit vai onko sille käynyt kehnosti.

sussex

Ainoa järkevä hautoja on ollut sussex-kana, se on hautonut yksin alusta loppuun ja hoitaa poikaset hienosti. Fave-rouvat vaihtavat välillä hautojaa tai survoutuvat samaan pesään, seuraavaksi sitten riidellään kenen tipuja ne onkaan vai jaetaanko jokaiselle halukkaalle yksi ottolapsi. Orpeilla haudontahulluus tarttui pikkuhiljaa muihinkin ja lopputulema oli, että kaksi kökötti samassa pesässä ja ensimmäinen tipu löytyi hengettömänä pesän ulkopuolelta. Seuraavan tipun kuoriutuessa molemmat mammat päätti lähteä hoivaamaan yhtä tipua ja munat jäi pesään. Siirsin loput munat toisen hautojan alle, katsotaan saadaanko enemmän kuin yksi tipu.

fave

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: faverolle, orpington, sussex