Pikkutilan elämää

Väärän värinen lypsysanko ja muuta kamalaa

Share |

Perjantai 5.6.2015 klo 9:57


Laidunkausi kolkuttelee jo ovella ja Irmelikin sen tietää. Turpa kohti tuulta se nuuhkii kevään tuoksuja ja konttaa aidan alusija puhdistamassa, välillä vetäisee pukkilaukkaa tissit hölskyen. Mieli tekisi jo kovasti kesälaitumelle.

Irmelin harmiksi uusimme aitoja ja työ on vielä kesken. Tätähän ei Irmeli voi ymmärtää. Kaikin keinoin se yrittää meille kertoa, että pitäisi jo päästä. Monet ovat lehmän keinot kertoa harmituksensa.

Kuten nyt vaikka väärän värinen lypsysanko. Eräänä iltana kaikki valkoiset sankot olivat käytössä ja ajattelin lypsää mustaan sankoon. Sehän ei Irmelille käynyt! Mustassa sankossa saattaa tulla rapeloita, joten se oli tutkittava tarkkaan onko siellä syötävää. Syötävää ei löytynyt, mutta äläpäs kuvittelekaan, että siihen lypsät!  Ennen paikalleen jämähtänyt lehmä pyöri karsinassa ympyrää, viis siitä, että lypsäjä töröttää lypsyjakkarallaan keskellä karsinaa. Tiukka komento, Irmeli parteen ei tepsinyt. Vaikka eihän sillä mitään partta ole, mutta kääntyy silloin nenä seinää kohti ja jää odottomaan lypsyä.

Sama kait se on minne päin se lehmä on kunhan vaan pysyy paikallaan. Parin kierroksen jälkeen saattoi pysyä paikallaan, mutta suhahtelu ja mulkoilu kertoi, ettei kaikki ole kunnossa. Lypsä nyt sitten tuntui Irmeli ajattelevan, mutta viimeisen sanan sanon minä. Ja niin sujahti salamana paskainen sorkka lähes täyteen lypsysankoon ja Irmeliä tuntui naurattavan.

Toinenkin kamaluus ilmestyi Irmelin elämään joka kylläkin muuttui äkkiä iloksi. Irmeli sai nimittäin kaverin. Kuru Junior muutti meille kesäksi viettämään laidunelämää. Aluksi laitoimme Kurun Irmelin viereiseen karsinaan josta saivat tutustua toisiinsa. Seuraavana päivänä pääsivät jo ulos yhdessä ja yhteiselo näytti lähtevän hienosti käyntiin. Nyt jaammekin maidon Kurun kanssa, otetaan itselle tarvittava määrä ja Kuru saa tuttisankosta loput. Ja kyllä näyttää maito maistuvan, parin lypsykerran jälkeen Kuru jo tiesi mikä on homman nimi ja voi sitä odotuksen tuskaa, kun tuttisankoon lypsetään. Pieni turpa hamuilee kaltereiden välistä, välillä pyörähdetään turhautuneena kierros karsinassa, kieli pyörii suussa ja maiskuttaa. Odotus palkitaan ja millä raivolla tuttisankoon käydään kiinni, vaahto suupielistä tursuten sanko tyhjenee nopeasti.

Irmelijakuru

Avainsanat: Kotitarvelehmä, lapinlehmä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini