Pikkutilan elämää

Piip, piip

Torstai 14.5.2015 klo 13:21

Lintulassa käy ankara piipitys, kun 200 kalkkunan tipua juttelee keskenään. Ovelta pölähtää lämmin henkäys, ajoittain myös pistävä ammoniakki. Uteliaat tyypit ovat heti vastassa ovella ja nopeimmat livahtavat käytävälle. Crocsien reiät nokitetaan ja housunlahkeesta nyhdetään. Varsin touhukkaita kavereita siis, mutta uniajan koettaessa nukahtaminen tapahtuu yllättäen ja useimmiten kaverin päälle.

Kaikki tipit olivat elossa tullessaan Savonlinnan hautomosta, kaksi aivan pientä kuitenkin kuolivat seuraavana päivänä. Muut oppivat syömään ja juomaan. Seuraavalla viikolla kahdelta vääntyi jalka ja jouduttiin lopettamaan, todennäköisesti olivat jääneet toisten alle. Samalla viikolla tapahtui vielä yksi menetys. Kaikenkaikkiaan alku on lähtenyt tosi hyvin.

Ensimmäisinä viikkoina tipuilla oli kolme lämpölamppua ja kaksi keinoemoa, vettä saivat nipoista ja limsapulloautomaateista, rehua oli tarjolla tipujen ruoka-automaatissa.

Kahden viikon iässä jaoimme porukan kahtia ja vaihdoimme juoma- ja ruoka-astioita isompiin. Keinoemot ja lämpölamput nostettiin ylemmäs ja kohta alkaa totuttelu elämään ilman lisälämpöä. Ruokana saavat nyt kalkkunanrehua, progutia ja kalkkia. Seuraavaksi ruokintaan aletaan lisäämään viljaa, ruohoa, hernettä ja auringonkukansiemeniä.

2015-04-26_12.43.56.jpg

tiput

tiput1

Kommentoi kirjoitusta.